Als de hypotheekschuld op jouw woning hoger is dan de woningwaarde, dan staat jouw woning 'onder water'. Bij de verkoop van dit huis heb je te maken met restschuld, oftewel verkoopverlies. Daardoor kan het moeilijk zijn als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Niettemin kun je een aantal handige tips volgen om geen restschuld hypotheek meer te hebben.

Wat moet je gaan doen als je restschuld hebt?

Ben je van plan om jouw huis te verkopen en verwacht je verkoopverlies? Kijk naar de volgende opties voor jouw restschuldfinanciering.

Restschuld meefinancieren in jouw nieuwe hypotheek

Er is een aantal situaties, waar je jouw restschuld in de hypotheek van jouw nieuwe woning kunt meefinancieren. Zo moet je over voldoende inkomen beschikken voor de betaling van rentelasten en eventuele extra aflossing. Daarnaast kun je restschulden, die vanaf 1 januari 2018 zijn ontstaan, niet meer in box 1 financieren maar in box. Als gevolg daarvan krijg je geen hypotheekrenteaftrek op het verkoopverlies.

Renteaftrek voor verkoopverlies

Indien je een lening voor het verkoopverlies leent, heb je recht op belastingvoordeel. Net als bij een hypotheek kun je de rente bij jouw belastingaangifte aftrekken. Deze regel is geldig voor leningen tussen 29 oktober 2012 en 1 januari 2018 worden verstrekt. In dit geval moet je bij jou belastingaangifte aangeven dat je de rentekosten wilt aftrekken. Dit is echter onmogelijk indien je na 1 januari 2018 een restschuldlening afsluit.

Restschuld woning aflossen

Indien je voldoende spaargeld hebt, kun je een verkoopverlies met eigen middelen aflossen. Bovendien kun je de volgende aspecten van de hypotheken gebruiken: levensverzekering, bankspaarrekening en/of effectendepot. Hierbij moet je je houden aan bepaalde regels van geldverstrekkers. In dit geval kun je het beste contact opnemen met jouw hypotheekadviseur.

Belastingvrije schenking

Daarnaast kunnen ouders een schenking doen aan hun kinderen tussen 18 en 40 jaar geven. Vanaf 2017 mag iedereen een keer maximaal €100.000 onder bepaalde eisen belastingvrij schenken voor jouw eigen huis. Je kunt dit bedrag om de restschuld hypotheek af te lossen. Hierbij moet je rekening houden dat je een eventuele vergoeding moet betalen indien je meer aflost dan de boetevrij som bij extra aflossingen op jouw hypotheek. Als je van jouw ouders geen schenking kunt ontvangen, heb je de mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten.

Met welke partijen moet je overleggen?

Als je een verkoopverlies hebt, kun je het beste contact opnemen met:

Geldverstrekker

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de organisatie, waar je jouw hypotheek hebt afgesloten, want het moet de restschuld hypotheek ontvangen.

Hypotheekadviseur

Voordat je met jouw geldverstrekker gaat praten, word je aangeraden om contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur. Je kunt samen met jouw adviseur de beste oplossingen vinden.

Berekening

De hoogte van het verkoopverlies is als volgt: de verkoopprijs van de oude woning, minus de verkoopkosten van die woning, minus de eigenwoningschuld.

Voorbeeld

Huidige hypotheek

€ 220.000,00

Verwachte verkoopopbrengst

€ 150.000,00

Onderwaarde huis

€ 70.000,00

Kosten verkoopmakelaar

€ 750,00

Totale restschuld

€ 70.750,00

De verkoopkosten bestaan uit alle kosten om een woning makkelijker te kunnen verkopen, zoals de vergoeding voor verkoopmakelaars. Eigenwoningschuld is de lening die je voor de aanschaf, verbetering en het onderhoud van jouw huis hebt afgesloten.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Lening oversluiten

Lees artikel

Rentevaste periode loopt af! Wat moet je doen?

Lees artikel

Execution-only hypotheek

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2023 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen