In Nederland zijn er steeds meer singles en een oudergezinnen en het afsluiten van een hypotheek hoeft niet altijd samen met een partner. Toch moeten de maandelijkse lasten wel worden verantwoord ten opzichte van jouw inkomen. Hiervoor gebruiken geldverstrekkers een woonquotetabel. Aan de hand van de woonquote wordt het deel van jouw inkomen bepaald dat aan maandlasten wordt besteed. Dit overzicht wordt elk jaar gemaakt door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). Naast deze informatie word je aangeraden om rekening te houden met een aantal aspecten als je als alleenstaande starter een hypotheek gaat afsluiten.

Een huis kopen als alleenstaande starter?

Het is geen verrassing dat je als alleenstaande starter moeilijk een hypotheek kunt afsluiten. Er zijn immers geldverstrekkers die verantwoord hypotheken willen afsluiten. Als je per se zo snel mogelijk jouw droomwoning wilt hebben, raden we jou aan om de onderstaande tips te volgen.

Bepaling van maximale hypotheek

Een huis kopen voor een alleenstaande starter vereist veel geld. Om deze reden kun je het beste eerst nagaan hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het koophuis moet bij jouw budget en levensstijl passen en daarbij is het ook erg handig om geld over te houden voor leuke dingen, zoals met vrienden uitgaan en leuke dinertjes hebben. Daarom kun je het beste jouw maximale hypotheek berekenen. Hierbij is het beste als je jouw vermogen aanvult, want je kunt zelfs met een studieschuld jouw droomhuis kopen.

Overlijdensrisico

Een huis kopen voor een alleenstaande brengt veel risico's met zich mee. Als een eigenaar van het huis overlijdt, kunnen er problemen ontstaan om de hypotheek af te lossen. In dit geval zou je over een overlijdensrisicoverzekering kunnen overwegen. Sterker nog, dit is verplicht bij de meeste geldverstrekkers. Indien je jouw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, ben je verplicht om het gedeelte dat boven 80% van de marktwaarde uitkomt met de overlijdensrisicoverzekering te dekken. Op deze manier voorkom je dat een familielid met de hypotheekschuld blijft zitten.

Kijk naar andere inkomstenbronnen

Alle geldverstrekkers kijken naar de hoogte van het inkomen van de starters die een hypotheek gaan afsluiten. Aangezien je als alleenstaande starter een hypotheek gaat afsluiten, kijkt bijvoorbeeld de bank naar alleen jouw inkomen. Als je daadwerkelijk jouw droomhuis binnen wilt hebben, kun je het beste jouw hypotheek met spaargeld, familielening of schenking aanvullen. Als je een lening van jouw ouders gaat krijgen, hoor je wel rekening te houden met een aantal voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld aantonen dat deze lening voor de aankoop van de woning is en het mag maximaal €52.752,- zijn.

Vergelijking van verschillende factoren

Voordat je het eerste gesprek met jouw hypotheekadviseur gaat regelen, is het belangrijk dat de maandlasten betaalbaar zijn. Hiervoor kun je het beste rekening houden met mogelijke veranderingen, zoals arbeidsongeschiktheid, optie om minder te gaan werken of werkloosheid. Bovendien zou je de verschillende hypotheekvormen doornemen en de rentevaste periode die je wilt hebben. Als je een goed advies van jouw hypotheekadviseur krijgt, kun je als alleenstaande een huis kopen dat op al jouw wensen en persoonlijke situatie aansluit.

Op de hoogte van bijkomende kosten

Een hypotheek als alleenstaande starter afsluiten? Dat brengt veel kosten met zich mee. Voordat je een afspraak plant, kun je het beste rekening houden met de onderstaande kosten:

  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten voor het hypotheekadvies
  • Borgtochtprovisie
  • Kosten voor een bankgarantie
  • Makelaarskosten
  • Bouwkundige keuring
  • Bereidstellingsprovisie
Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheek bij scheiding

Lees artikel

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Lees artikel

Hypotheek overnemen na scheiding

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen