Tegenwoordig vind je in de Nederlandse woningmarkt verschillende hypotheekvormen. Er zijn immers verschillende manieren waarop je jouw hypotheek kunt aflossen. Bij het kiezen van een hypotheekvorm houd je rekening met de bijbehorende voor- en nadelen ervan. Denk bijvoorbeeld aan het maximaal profiteren van fiscaal voordeel en het beperken van de maandlasten van de hypotheek. Een ander advies bij het kiezen van jouw hypotheek is rekening houden met jouw situatie en wensen. Als je alle bovenstaande informatie hebt, kun je een hypotheeksoort kiezen.

Welke hypotheekvormen zijn er allemaal?

Doordat er in de afgelopen jaren verschillende vormen van hypotheken in de woningmarkt zijn, kan het heel moeilijk zijn om ze uit elkaar te halen. Hieronder vind je informatie over alle hypotheeksoorten in Nederland.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheeksoort die het meest geschikt is voor personen die geïnteresseerd zijn in lage maandlasten. Bij aflossingsvrije hypotheken betaal je namelijk alleen rente over jouw lening en geen aflossing. De rente van aflossingsvrije hypotheken is fiscaal niet aftrekbaar. Lees meer over over de aflossingsvrije hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand rente en aflossing betaalt. Het maandelijkse bedrag blijft gedurende de looptijd van de hypotheek hetzelfde, maar de verhouding tussen rente en aflossing verandert. Aan het begin van een annuïteitenhypotheek zal je meer rente betalen dan aflossen. Daarna zal je geleidelijk meer aflossen en minder rente betalen. Lees meer over de annuïteitenhypotheek.

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek los je de lening niet af, maar je spaart het totale bedrag bij elkaar. Dit doe je door elke maand een inleg op een spaarrekening te betalen. Dit is een (belastingvrij) vermogen. Aan het einde van de looptijd betaal je in één keer de aflossing voor de hypotheek. Lees meer over de bankspaarhypotheek.

Beleggingshypotheek

In tegenstelling tot de bovenstaande hypotheekvormen bouw je bij een beleggingshypotheek een vermogen op via een beleggingsrekening. Aan het einde van de looptijd los je in één keer de hypotheek af met het vermogen dat je hebt opgebouwd. Dit bestaat uit beleggen in aandelen-, obligatie- of mixfondsen. Daardoor zou je zelfs jouw hypotheek eerder kunnen aflossen. Toch moet je rekening houden met het feit dat de aandelen-, obligatie- of mixfondsen te laag kunnen zijn voor de aflossing van de hypotheek. In dit geval moet je aan het einde van looptijd zelf bijleggen. Lees meer over de beleggingshypotheek.

Hybride hypotheek

Bij een hybride hypotheek betaal je geen aflossing, maar je bouwt een vermogen op met sparen of beleggen binnen een kapitaalverzekering. Dit doe je met een betaling van een maandelijks bedrag en je ontvangt rente over een deel ervan. Deze rente is gelijk is aan jouw hypotheekrente. Bij een hybride hypotheek kies je de manier waarop jouw aflossing wordt geregeld. Bovendien kan dit elk moment worden aangepast. Lees meer over de hybridehypotheek.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek komt grotendeels voor bij verhuizingen, omdat je de overwaarde van jouw woning gebruikt om een hypotheek af te sluiten. Dit bedrag kun je volledig vrij besteden, waardoor je extra financiële ruimte hebt voor andere investeringen. Lees meer over de krediethypotheek.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand rente en aflossing. Echter zal de hoogte van de maandelijkse lasten niet hetzelfde zijn gedurende de looptijd van de hypotheek. De maandelijkse aflossing blijft hetzelfde, maar de rente zal steeds lager worden. Je betaalt immers rente over een lager vreemd vermogen. Lees meer over de lineaire hypotheek.

Recreatiehypotheek

Als je op zoek bent naar de financiering van bijvoorbeeld een appartement of stacaravan, kun je het beste een recreatiehypotheek afsluiten. Doordat deze hypotheek voor speciale gevallen geldt, houd je rekening met een aantal specifieke voorwaarden. Lees meer over de recreatiehypotheek.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is heel anders dan andere hypotheekvormen, omdat je het totale hypotheekbedrag bij elkaar spaart. Dit bedrag is een verzameling van de maandelijkse premie die je voor jouw spaarverzekering betaalt en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. De premie voor de laatstgenoemde verzekering is erg belangrijk, omdat jouw hypotheek in één keer wordt afgelost wanneer je (voortijdig) overlijdt. Verder ontvang je rente over het vermogen dat je spaart. Lees meer over de spaarhypotheek.

Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is de hypotheek die je moet kiezen, als je een woning gaat kopen om te verhuren. Je hebt namelijk een beleggingspand tot jouw beschikking. Bij deze hypotheek bestaat jouw inkomen uit de maandelijkse rente die de huurder betaalt. Lees meer over de verhuurhypotheek.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheek nieuwbouw tips

Lees artikel

Hypotheek overnemen na scheiding

Lees artikel

Hypotheek bij scheiding

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen