Welke hypotheekvormen zijn er allemaal?
Doordat er in de afgelopen jaren verschillende vormen van hypotheken in de woningmarkt zijn, kan het heel moeilijk zijn om ze uit elkaar te halen. Hieronder vind je informatie over alle hypotheeksoorten in Nederland.
Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheeksoort die het meest geschikt is voor personen die geïnteresseerd zijn in lage maandlasten. Bij aflossingsvrije hypotheken betaal je namelijk alleen rente over jouw lening en geen aflossing. De rente van aflossingsvrije hypotheken is fiscaal niet aftrekbaar. Lees meer over over de aflossingsvrije hypotheek.
Annuïteitenhypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand rente en aflossing betaalt. Het maandelijkse bedrag blijft gedurende de looptijd van de hypotheek hetzelfde, maar de verhouding tussen rente en aflossing verandert. Aan het begin van een annuïteitenhypotheek zal je meer rente betalen dan aflossen. Daarna zal je geleidelijk meer aflossen en minder rente betalen. Lees meer over de annuïteitenhypotheek.
Bankspaarhypotheek
Bij een bankspaarhypotheek los je de lening niet af, maar je spaart het totale bedrag bij elkaar. Dit doe je door elke maand een inleg op een spaarrekening te betalen. Dit is een (belastingvrij) vermogen. Aan het einde van de looptijd betaal je in één keer de aflossing voor de hypotheek. Lees meer over de bankspaarhypotheek.
Beleggingshypotheek
In tegenstelling tot de bovenstaande hypotheekvormen bouw je bij een beleggingshypotheek een vermogen op via een beleggingsrekening. Aan het einde van de looptijd los je in één keer de hypotheek af met het vermogen dat je hebt opgebouwd. Dit bestaat uit beleggen in aandelen-, obligatie- of mixfondsen. Daardoor zou je zelfs jouw hypotheek eerder kunnen aflossen. Toch moet je rekening houden met het feit dat de aandelen-, obligatie- of mixfondsen te laag kunnen zijn voor de aflossing van de hypotheek. In dit geval moet je aan het einde van looptijd zelf bijleggen. Lees meer over de beleggingshypotheek.
Hybride hypotheek
Bij een hybride hypotheek betaal je geen aflossing, maar je bouwt een vermogen op met sparen of beleggen binnen een kapitaalverzekering. Dit doe je met een betaling van een maandelijks bedrag en je ontvangt rente over een deel ervan. Deze rente is gelijk is aan jouw hypotheekrente. Bij een hybride hypotheek kies je de manier waarop jouw aflossing wordt geregeld. Bovendien kan dit elk moment worden aangepast. Lees meer over de hybridehypotheek.
Krediethypotheek
Een krediethypotheek komt grotendeels voor bij verhuizingen, omdat je de overwaarde van jouw woning gebruikt om een hypotheek af te sluiten. Dit bedrag kun je volledig vrij besteden, waardoor je extra financiële ruimte hebt voor andere investeringen. Lees meer over de krediethypotheek.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand rente en aflossing. Echter zal de hoogte van de maandelijkse lasten niet hetzelfde zijn gedurende de looptijd van de hypotheek. De maandelijkse aflossing blijft hetzelfde, maar de rente zal steeds lager worden. Je betaalt immers rente over een lager vreemd vermogen. Lees meer over de lineaire hypotheek.
Recreatiehypotheek
Als je op zoek bent naar de financiering van bijvoorbeeld een appartement of stacaravan, kun je het beste een recreatiehypotheek afsluiten. Doordat deze hypotheek voor speciale gevallen geldt, houd je rekening met een aantal specifieke voorwaarden. Lees meer over de recreatiehypotheek.
Spaarhypotheek
Een spaarhypotheek is heel anders dan andere hypotheekvormen, omdat je het totale hypotheekbedrag bij elkaar spaart. Dit bedrag is een verzameling van de maandelijkse premie die je voor jouw spaarverzekering betaalt en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. De premie voor de laatstgenoemde verzekering is erg belangrijk, omdat jouw hypotheek in één keer wordt afgelost wanneer je (voortijdig) overlijdt. Verder ontvang je rente over het vermogen dat je spaart. Lees meer over de spaarhypotheek.
Verhuurhypotheek
Een verhuurhypotheek is de hypotheek die je moet kiezen, als je een woning gaat kopen om te verhuren. Je hebt namelijk een beleggingspand tot jouw beschikking. Bij deze hypotheek bestaat jouw inkomen uit de maandelijkse rente die de huurder betaalt. Lees meer over de verhuurhypotheek.