Vaststellen van budget
Als je voor een nieuwbouw een hypotheek gaat afsluiten, moet je eerst een haalbaarheidscheck laten uitvoeren. In deze check zal een hypotheekadviseur controleren of jij over genoeg financiering beschikt voor een hypotheek nieuwbouw.
Opstellen van meewerklijst
Alle nieuwbouwwoningen worden alleen met de standaardvoorzieningen opgeleverd. Als je voor jouw nieuwbouw een hypotheek gaat afsluiten, word je aangeraden om een meerwerklijst op te stellen. Daar kun je aangeven of je akkoord gaat met alle extra voorzieningen. Indien je dit doet, zal je nog de tijd en ruimte hebben om over de eventuele werkzaamheden te overleggen.
Vergoeding bij minderwerk
Minderwerk is het schrappen van zaken uit de standaardlijst, zoals de plaatsing van een badkamer of zolder. Je krijgt hiervoor een vergoeding, want het bouwbedrijf verricht minder werk voor de aanwijzingen die in het bouwplan staan. Dit betekent dat de vergoeding lager kan uitvallen.
Onderhandeling met projectontwikkelaar over prijs en werkzaamheden
In het geval van meerwerk kun je altijd met een projectontwikkelaar onderhandelen. Dit is erg aanbevolen, omdat woningen in de meeste gevallen met de minimale voorzieningen worden opgeleverd.
Overwaarde gebruiken
Er zijn gevallen, waarin je een nieuwbouwwoning koopt bij het meenemen van een hypotheek. Hierbij heb je (een deel van) de overwaarde in jouw oude huis nodig om jouw nieuwbouwwoning te kunnen betalen. In dit geval heb je een overbruggingshypotheek nodig. Je kunt deze financiering bij de bank regelen, waar je jouw hypotheek nieuwbouw afsluit.
Samenwerking met andere kopers
Voor een nieuwbouwproject zou je een bewonersvereniging opzetten, zodat je voordelige prijzen kunt regelen. Als jullie allemaal eenzelfde voorzieningen willen, kan namelijk een lagere prijs aan het bouwbedrijf worden betaald. Hierbij kunnen jullie het beste een aanspreekpunt hebben voor de bouwer, zodat alles efficiënt verloopt.
Volledige omschrijving
Het is erg belangrijk om geen documenten te ondertekenen als alle zaken niet helemaal duidelijk zijn. Dus er wordt aan jou aangeraden om alle werkzaamheden zwart op wit te hebben. Aan de ene kant vereist dit extra werk, waardoor het langer duurt om de hypotheek voor nieuwbouw af te sluiten. Aan de andere kant heb je iets terug om op terug te vallen, als het resultaat anders uitpakt dan gepland.
Dubbele check door expert
Bij de oplevering van jouw woning is het aangeraden om iemand mee te nemen die verstand heeft van nieuwbouw, opleveringen en bouwkundige zaken. Deze persoon kan controleren of het meer- of minderwerk op de juiste manier is uitgevoerd. Ook kan hij checken of alles volgens de afspraken is gedaan. Als er zaken slecht zijn gegaan, kun je ze in het opleveringsrapport opnemen. Dit rapport wordt bij de oplevering van jouw huis gedaan en je legt hier eventuele problemen vast. Vervolgens ondertekenen jij en de bouwer dit rapport. Hierbij ga je akkoord met de woning, met uitzondering van de eventuele opleveringsgebreken. Nadat je dit hebt gedaan, heeft de bouwer drie maanden om de gebreken te herstellen voor de hypotheek nieuwbouw.