Ga je binnenkort scheiden? Dan raden we jou aan om naar de situatie te kijken, waarin je bent getrouwd. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en een koopwoning hebt, ben jij allebei voor de helft eigenaar. In dit geval hebben jullie een eigenwoningschuld en deze is individueel en niet overdraagbaar. Indien je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zou je een andere verdeling hebben afgesproken in jouw huwelijkse voorwaarden. Gaan jullie uit elkaar en blijft een van jullie tweeën in het huis wonen? Dan zal deze persoon de helft van de woning van zijn ex moeten kopen bij een hypotheek na scheiding. Hiervoor is het misschien noodzakelijk om een nieuwe lening af te sluiten. In deze situatie moet je je aan andere normen houden dan bij de eerste hypotheek die je hebt afgesloten.

Hypotheekvormen bij scheiding

Als je een hypotheek na scheiding gaat regelen, word je aanbevolen om naar de volgende hypotheeknormen te kijken:

  • Per 1 januari 2013 moet je een nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair aflossen, als je hypotheekrente wilt krijgen.
  • Je mag alleen een oude hypotheek oversluiten onder de oude voorwaarden als de nieuwe hypothecaire lening lager is dan de oude lening. Als je de bestaande hypotheek verhoogt, is de hypotheekrente voor het extra geleende bedrag alleen fiscaal aftrekbaar als je dit volledig aflost. Ook is dit het geval, als je het geleende bedrag binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost.
  • Tot 1 januari 2013 kon je maximaal 130% van de waarde van de woning lenen. Vanaf 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor een hypotheek na scheiding.

Moet je altijd de hypotheeknormen volgen na een echtscheiding?

Een nieuwe hypotheek bij scheiding wordt duurder, als de hypotheekverstrekker de hypotheeknormen volgt. Zo kan deze partij van mening zijn dat jij de hypotheek niet kunt overnemen als jij in het huis blijft wonen. Maar deze normen zijn gemaakt om consumenten te benadelen. De huidige hypotheeknormen zijn juist bedoeld om jou tegen een te hoge lening te beschermen als jij een nieuwe woning wilt hebben. Alle hypotheekverstrekkers mogen bij bepaalde situaties van de regels van de AFM afwijken. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw hypotheekverstrekker en een hypotheek bij scheiding afsluiten.

Wat doe je met jouw hypotheek bij scheiding?

Als je door een scheiding gaat, zal een van jullie hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de hypotheek die werd afgesloten. Alle hypotheekverstrekkers beschouwen deze situatie als een nieuwe lening:

  • De hypotheekverstrekkers kijken of de achterblijver alle lasten in zijn eentje kan betalen. Hierbij houden ze rekening met hypotheekvormen die worden gevolgd.
  • De hypotheekverstrekkers nemen het inkomen van degene die in de oude woning blijft wonen onder de loep. Daarnaast houden ze rekening met de waarde van het huis.

Hypotheekrenteaftrek bij scheiding

De bestaande hypotheken van gehuwden worden als 50% schuld voor de één en 50% voor de andere gezien door de Belastingdienst. Mits er veranderingen in de huwelijkse voorwaarden zijn opgenomen. Wil jij jouw ex-partner uitkopen en een nieuwe lening afsluiten? Dan ziet de Belastingdienst dit als een nieuwe hypotheekschuld. Als je alsnog in aanmerking wilt komen voor de volledige hypotheekrenteaftrek, moet je de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Blijf je in het oude huis wonen? Dan heb je met de volgende scenario's te maken bij een hypotheek na scheiding:

Jouw ex-partner betaalt de helft van de rente

Eerste twee jaar

  • De rente is in de eerste twee jaar na het vertrek van jouw ex-partner aftrekbaar. Deze persoon moet de helft van het eigenwoningforfait opgeven en hij mag dit bedrag als alimentatie aftrekken.
  • Jij geeft een deel van het eigenwoningforfait als ontvangen alimentatie aan. Daarnaast geeft jouw ex-partner de helft van deze bijtelling op en deze persoon mag dit bedrag als betaalde partneralimentatie aftrekken.

Jouw ex-partner betaalt alle rente

Eerste twee jaar

  • Jouw ex kan de helft van de rente tot 24 maanden na vertrek aftrekken.
  • Jouw ex kan de andere helft van de rente als betaalde alimentatie aftrekken. Jij moet dat deel van de hypotheekrente als ontvangen alimentatie opgeven. Je moet hierover belasting betalen. Verder mag je hetzelfde bedrag als rente voor jouw eigen woning aftrekken.
  • Jullie geven allebei de helft van het eigenwoningforfait op.

Na twee jaar is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Daarna moet de vertrokken partner de helft van de WOZ-waarde van de woning in box 3 opnemen. Deze persoon mag de lening voor dit huis van zijn vermogen in box 3 aftrekken.

Huis verkopen na echtscheiding

Na een echtscheiding kunnen jullie de oude woning verkopen. Na de verkoop wordt jouw hypotheek afgelost en jullie moeten allebei opnieuw een nieuwe hypotheek. Als er overwaarde is, moet je rekening houden met de eigenwoningreserve. Je kunt de overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen. In dit geval is de hypotheek bij scheiding voor (dat deel van) de hypotheek fiscaal niet meer aftrekbaar. Bovendien zou er sprake kunnen zijn van restschuld. Verder kan NHG in een aantal situaties de restschuld kwijtschelden, als jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben afgesloten. Doordat belastingregels als ingewikkeld kunnen worden gezien, is het daarom aangeraden om contact op te nemen met een belastingadviseur.

Hypotheek overnemen

Wil je graag weten om een hypotheek over te nemen? Lees verder om meer te leren over het overnemen van een hypotheek na scheiding.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheek bij ouders

Lees artikel

Hypotheek nieuwbouw tips

Lees artikel

Hypotheekrenteaftrek

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen