Lage hypotheeklasten aan het einde van lineaire hypotheek
Als je voor deze hypotheekvorm kiest, zal je de volgende voordelen hebben:
- Doordat je maandelijks aflossing betaalt over jouw hypotheekschuld, zullen de bruto en netto steeds lager worden.
- Ook betaal je jouw lening gedurende de looptijd in gelijke delen terug. Dit is erg voordelig, omdat je geen rekening hoeft te houden met veranderingen van jouw uitgaves.
- Bovendien betaal je volledig jouw hypotheek af. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd de eigenaar zult zijn van jouw huis.
- Een ander voordeel heeft betrekking tot de rente die je betaalt. In tegenstelling tot annuïteitenhypotheken betaal je bij een lineaire hypotheken minder hypotheekrente. Dit komt omdat de rente gedurende de looptijd steeds lager worden.
- Daarnaast is de constructie van deze hypotheekvorm over het algemeen erg eenvoudig. Je moet immers alleen rekening houden met de verhouding van de aflossing en rente gedurende de looptijd.
Hoge maandlasten aan het begin van de hypotheek
Net als alle andere hypotheekvormen hebben lineaire hypotheken ook nadelen:
- Zo betaal je aan het begin van de hypotheek hoge maandlasten. Je betaalt namelijk rente over de complete hypotheekschuld.
- Bovendien heb je aan het einde van deze hypotheekvorm minder fiscaal voordeel. Daardoor wordt het moeilijker om de maandlasten te verlagen.
- Eveneens kan deze hypotheekvorm heel moeilijk zijn voor consumenten die graag een hoge hypotheek willen afsluiten. Door de relatief hoge maandlasten aan het begin van de hypotheek krijg je in de meeste gevallen een lagere lening. Toch kun je dit compenseren als jij jouw eigen vermogen gaat inleggen. Wanneer je dit doet, zullen de maandlasten lager worden.
Lineair aflossen met een hypotheekrenteaftrek?
Sinds 1 januari 2013 ben je verplicht om een hypotheek volgens een annuïteiten- of lineaire hypotheek af te sluiten, als je in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor 2013 kon iedereen op hypotheekrenteaftrek bij alle andere hypotheekvormen, zoals aflossingsvrije hypotheek en bankspaarhypotheek. Indien je voor 2013 geen annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt afgesloten, kun je zien of je onder het overgangsrecht valt. Als dit wel het geval is, mag je de oude hypotheek nog (fiscaal) voorzetten.