Iedereen wil graag zo laag mogelijk maandlasten hebben en het liefst voor een hele lange periode. Om deze reden houdt bijna iedereen alleen rekening met de actuele rentestanden. Hierbij gaan ze voor een vaste rente en ze zetten deze langer dan 20 jaar vast. Maar, is dit altijd de beste keuze? Hoe zit het bijvoorbeeld met een variabele rente en zijn er situaties, waarin deze juist voordelig is?

Maandlasten

Als je jouw hypotheekrente wilt vastzetten, heb je twee soorten rente:

Vaste rente

Bij deze vorm van rente spreek je met jouw hypotheekverstrekker af dat het rentepercentage voor jouw hypotheek voor een bepaalde niet verandert.

Voordelen

Als je voor een vaste rente kiest, weet je precies de hoogte van de maandlasten die je moet betalen gedurende de looptijd van de rentevaste periode. Ook zullen eventuele rentestijgingen de hoogte van jouw maandlasten niet beïnvloeden. Jouw rente staat namelijk vast.

Nadelen

Doordat je voor een vaste hypotheekrente kiest, zal je niks merken van eventuele renteveranderingen. Dit betekent dat je niet van rentedalingen zou kunnen profiteren. Jouw maandlasten zullen immers niet dalen, maar gelijk blijven. Een ander nadeel is gerelateerd aan de hoogte van de rente. Een hypotheekrente vastzetten betekent dat je voor een lange periode veel maandlasten zult betalen. de rente die je moet betalen.

Variabele rente

Bij deze rentevorm zal jouw hypotheekrentetarief altijd veranderen. De hoogte van de variabele rente is afhankelijk van het Euribor-tarief. Dit is de hypotheekrente waartegen Europese banken elkaar geld uitlenen. Als deze rente stijgt, zal je meer rentekosten hebben voor jouw hypotheek.

Voordelen

Het enige voordeel van de variabele rente is een eventuele daling van het Euribor-tarief. Als deze rente daalt, zal je direct daarvan profiteren.

Nadelen

Als je voor een variabele rente kiest, moet je je voor hogere maandlasten voorbereiden. Je moet ongetwijfeld weten dat je er financieel sterk genoeg voor staat om eventuele schommelingen op te vangen. Hier wordt ook rekening mee gehouden bij de aanvraag voor een hypotheek.

Beste rentevaste periode

De rentevaste periode is de tijd waarvoor je jouw hypotheekrente gaat vastzetten. Over het algemeen kun je jouw hypotheek vastzetten voor de volgende periodes: 5, 10, 20 of 30 jaar. De meest gekozen rentevaste periode is 20 jaar, want het biedt jou zekerheid en een scherpe rente. Bovendien kunnen veel mensen deze periode goed overzien en ze beschouwen deze als flexibel. Als je jouw rente gaat vastzetten, kun je het beste naar jouw eigen financiële situatie kijken en rekening houden met jouw wensen.

Waar moet je rekening als jij jouw hypotheekrente gaat vastzetten?

Ga je binnenkort jouw rente vastzetten? Dan word je aangeraden om rekening te houden met de volgende aspecten:

Verwachte renteontwikkeling

Zoals je boven hebt gelezen, is de keuze voor een rentevorm afhankelijk van de actuele rentestanden. Als je denkt dat de rente in de komende maanden niet gaat veranderen, kun je het beste voor een lange rentevaste periode gaan. Indien je een rentedaling verwacht, word je aangeraden om voor een korte rentevaste periode te gaan.

Hoogte van hypotheekschuld

Daarnaast kun je het beste rekening houden met jouw hypotheeksom als je jouw hypotheekrente gaat vastzetten. De hoogte van jouw maandlasten is immers afhankelijk van eventuele rentestijgingen. Als jij een hoge hypotheekschuld ten opzichte van jouw inkomen hebt, zal je het heel moeilijk worden om rond te komen bij een rentestijging. In deze situatie kun je het beste jouw rente vastzetten.

Periode in koopwoning

Voordat je jouw hypotheekrente gaat vastzetten, word je aangeraden om rekening te houden met de periode die jij in jouw koopwoning wilt doorbrengen. Als jij bijvoorbeeld 10 jaar in jouw huis woont en een rentevaste periode van 20 jaar kiest, zal je in die 10 jaar de rente betalen voor de gekozen rentevaste periode. Wil jij alsnog deze keuze maken? Dan kun je het beste de rente langer vastzetten, zodat je die mee kunt nemen bij een verhuizing. Daardoor kun je van deze rente blijven profiteren. Bij deze beslissing word je aanbevolen om contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur.

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Rentevaste periode loopt af! Wat moet je doen?

Lees artikel

Execution-only hypotheek

Lees artikel

De risico's van een aflossingsvrije hypotheek

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen