Tot 2013 waren spaarhypotheken een van de populairste hypotheekvormen voor iedereen. Je kon de hypotheekrente van jouw belastbaar inkomen aftrekken en je bouwde daarnaast nog eens vermogen op dankzij de spaarrente die je ontving. Na 1 januari 2013 wordt er minder voor deze hypotheekvorm gekozen. Maar, waarom is dit? En moet je altijd een spaarhypotheek willen oversluiten om financieel vooruit te komen?

Heb je voor 2013 een spaarhypotheek afgesloten?

Als je jouw spaarhypotheek voor 2013 hebt afgesloten, hoef jij je geen zorgen te maken. Je kunt jouw hypotheek voor jouw woning onder voorwaarden (gedeeltelijk) in de huidige vorm door laten lopen of onderbrengen bij een andere geldverstrekker. Hierbij kun je naar het behoud van hypotheekrenteaftrek vragen. Dit valt onder het overgangsrecht. Indien jouw spaarpolis in box 3 valt, kun je niet jouw hypotheekrenteaftrek overzetten.

Spaarhypotheek en hypotheekrente

Als er lage rentestanden zijn, zou je denken dat dit ontzettend voordelig is voor iedereen met een hypotheek. Echter is dit niet het geval bij spaarhypotheken, omdat je meer fiscale voordelen hebt met jouw huidige, hoge hypotheekrente. Daarnaast ontvang je een hoge spaarrente en daardoor kun je veel vermogen opbouwen. Met een lagere hypotheekrente kun je minder van de fiscale voordelen profiteren.

Spaarhypotheek oversluiten of niet?

Voordat je jouw spaarhypotheek gaat oversluiten, word je aangeraden om naar de rentevaste periode te kijken. Indien jouw rentevaste periode bijna is afgelopen, hoef je in de meeste gevallen geen boeterente te betalen bij de overstap naar een andere hypotheekvorm of geldverstrekker. Als je jouw spaarhypotheek gaat oversluiten terwijl de rentevaste periode nog loopt, ben je in de meeste gevallen verplicht om een boeterente te betalen.

Als je jouw spaarhypotheek wilt oversluiten, kun je voor hypotheekvormen met maandelijkse kosten kiezen. Aan de ene kant zou je jouw hypotheekschuld elke maand verlagen, waardoor je jouw lening niet in een keer hoeft af te lossen. Aan de andere kant zijn spaarhypotheken voordeliger dan hypotheekvormen met een maandelijkse aflossing. Hieronder wordt dit toegelicht met een voorbeeld.

Voorbeeld

In 2012 heb je een hypotheek afgesloten van €257.500 tegen een rente van 4,5% en je hebt deze zeven jaar vastgezet. Jouw rentevaste periode zal dus binnenkort aflopen.

Wil je graag jouw spaarhypotheek oversluiten naar een annuïtaire aflosvorm met een hypotheekrente van 1,83%? In dit geval zijn de totale kosten aan het einde van de periode van 25 jaar €524.240. Als je opnieuw voor een bankspaarhypotheek tegen 2,03% kiest, is het totale netto bedrag €473.627. Met een spaarconstructie bespaar je €50.613 ten opzichte van een annuïteitenhypotheek. Dus een spaarhypotheek oversluiten is niet altijd de beste optie om kosten te besparen voor jouw hypotheek.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Boetevrij aflossen

Lees artikel

Beste hypotheekadviseurs

Lees artikel

Rentevaste periode loopt af! Wat moet je doen?

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen