De overwaarde van jouw huis is het positieve verschil tussen de woningwaarde en de hoogte van jouw hypotheek minus de verkoopkosten. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van jouw huis, dan is er sprake van restschuld. Doordat de huizenprijzen in de laatste decennia zijn gestegen, bestaat de kans dat de woningwaarde hoger is dan de hypotheekschuld en dit heeft veel voordelen voor jou. Met de verkoopopbrengst van jouw hypotheek heb je veel voordelen in hand voor jouw nieuwe woning. Ook kom je in aanmerking voor fiscale voordelen en je kunt zelfstandig een indicatie berekenen van de overwaarde van jouw huis.

Wat kun je allemaal doen met overwaarde van jouw huis?

Met de verkoopopbrengst van jouw woning kun je een van de vier volgende opties:

Nieuw huis

Volgens de bijleenregeling ben je verplicht om jouw nieuwe woning met de verkoopopbrengst te financieren, als je jouw recht op volledige hypotheekrenteaftrek. Daardoor heb je een lagere hypotheekschuld en minder maandlasten. Toch krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het leninggedeelte ter grootte van de verkoopopbrengst, indien je naar een huis verhuist met een grotere woningwaarde.

Verhuizing naar huurwoning of huis van partner

Indien je van een koophuis naar een huurwoning verhuist, mag je zelf bepalen hoe je de verkoopopbrengst gaat gebruiken. Zo kun je de verkoopopbrengst gebruiken om leuke meubels te kopen voor jouw nieuwe huis. Als je binnen drie jaar een nieuwe woning gaat, moet je rekening houden met het feit dat de rente over de lening ten grootte van de overwaarde van jouw huis fiscaal niet aftrekbaar is. Dit betekent dat jij alle uitgaven voor de komende drie jaar moet gaan plannen. Dit is ook het geval als je naar de koopwoning van jouw partner verhuist. Zolang je niks inkoopt, blijft de hypotheekrenteaftrek van jouw partner hetzelfde. Je krijgt te maken met de bijleenregeling, zodra je samen een woning koopt binnen drie jaar na jouw verhuizing.

Verbouwing

Als je niet gaat verhuizen en jouw oude woning met winst hebt verkocht, kun je de opbrengst voor de financiering van een verbouwing gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld met een verhoging van jouw bestaande hypotheek en met een nieuwe lening. Indien je een nieuwe hypotheek afsluit, zal je hogere maandlasten hebben en de bank zal checken of je deze kunt betalen. Ook kun je onder bepaalde voorwaarden van de overwaarde van jouw huis voor fiscaal aftrekbare rente kiezen. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw onafhankelijke adviseur.

Sparen of beleggen

Je bent niet verplicht om de verkoopopbrengst voor jouw nieuwe woning te gebruiken. Je kunt het namelijk gebruiken om te sparen, beleggen of jouw pensioen aan te vullen. Hierbij moet je rekening houden met een lagere hypotheekrenteaftrek en de betaling van vermogensbelasting.

Overwaarde van jouw huis berekenen

Wil je een indicatie van de overwaarde van jouw huis berekenen? Lees verder om te weten of je in aanmerking komt voor de bovenstaande voordelen.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Boetevrij aflossen

Lees artikel

De risico's van een aflossingsvrije hypotheek

Lees artikel

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen