Hypotheek voor nieuwbouw
De hypotheek voor een nieuwbouwwoning is een lening voor een huis dat nog moet worden gebouwd. Hiervoor heb je een bouwfinanciering nodig voor het financieren van de nieuwbouwwoning. Als je voor een nieuwbouw een hypotheek gaat afsluiten, zal er geen onderscheid worden gemaakt in de hoogte van de hypotheekrente. Alle hypotheekverstrekkers, op Nationale Nederlanden na, hanteren dezelfde rentetarieven voor nieuwbouwwoningen en bestaande huizen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de hypotheekrente, omdat alle nieuwbouwwoningen volgens de huidige duurzaamheidseisen worden gebouwd.
Maximale hypotheek voor nieuwbouwwoning
De maximale hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het afhankelijk van jouw inkomen. Als jij een hoger inkomen hebt, kun je namelijk meer maandlasten betalen. Ten tweede moet je rekening houden met alle financiële verplichtingen. Als jij bijvoorbeeld een hoge studieschuld hebt, zou jouw inkomen niet genoeg zijn om een hypotheek voor nieuwbouw af te sluiten. Andere voorbeelden van financiële verplichtingen zijn: partneralimentatie en doorlopende krediet. Daarnaast is de marktwaarde bepalend voor de maximale hypotheek voor nieuwbouw. Vanaf 2018 mag de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. De marktwaarde van een nieuwbouw bestaat over het algemeen uit:
Koop-/aanneemsom (inclusief grond)
Dit is een koop-/aanneemovereenkomst. Je koopt immers de grond en je sluit de deal met de aannemer van het nieuwbouwproject. Je betaalt voor het bouwplan de koop-/aanneemsom aan de aannemer van de nieuwbouwwoning. De complete koop-/aanneemsom wordt in de markwaarde meegenomen.
Meerwerk
Dit zijn extra werkzaamheden buiten het standaard bouwplan. Deze werkzaamheden kunnen door de aannemer worden verricht, zodat jouw woning op jouw wensen aansluit. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van stopcontacten of het vastleggen van de leidingen. Door de veranderingen aan jouw huis zal de marktwaarde hoger worden. Dit betekent dat je het in de financiering van de hypotheek kunt meenemen. Als het meerwerk meer dan 20% van de koop-/aanneemsom is, moet je taxatie betalen aan de hypotheekverstrekker. In dit geval is de waarde van de taxatie bepalend voor de marktwaarde van jouw nieuwbouwhuis.
Renteverlies tijdens de bouw
Renteverlies is het verlies tussen de rente die je aan de hypotheekaanbieder betaalt en de rente die je op jouw bouwdepot krijgt. Het is noodzakelijk om dit in de financiering van jouw hypotheek mee te nemen, omdat je op deze manier de dubbele woonlasten opvangt. De renteverlies tijdens de bouw van jouw woning mag voor maximaal 4% van de koop-/aanneemsom plus meerwerk mee worden gefinancierd.
Voorwaarden
Als je voor een nieuwbouw een hypotheek gaat afsluiten, word je aangeraden om rekening te houden met de volgende eisen:
Geldigheid van hypotheekrente
Het is noodzakelijk om een hypotheekrente met een lange geldigheid te hebben voor de financiering van een nieuwbouwwoning.
Bouwdepot
Doordat je hypotheeksom in een bouwdepot stort, zal je niet de volle pond aan hypotheekrente betalen voor het gedeelte van de hypotheek die je niet gebruikt. Ook krijg je rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. Daardoor kun je het hypotheekbedrag in verschillende fases en tegen een lage maandlast gebruiken. Hiermee kan jouw woning worden gebouwd.
Tips voor nieuwbouwwoning
Ben je benieuwd naar de laatste tips voor een nieuwbouw hypotheek? Lees verder om meer te weten over de tips voor een nieuwbouwwoning.