Een nieuwbouwwoning biedt jou veel voordelen! Voordat je een ergens voor tekent, is het natuurlijk handig om te weten of jij voor een nieuwbouw een hypotheek kunt afsluiten. Daarbij kun je het beste rekening houden met alle inkomstenbronnen en de schulden die je hebt gemaakt. Kun jij bijvoorbeeld een hypotheek voor een nieuwbouw afsluiten, terwijl je een hoge studieschuld hebt? En wat zijn handige tips om zo voordelig mogelijk een hypotheek voor een nieuwbouwwoning af te sluiten?

Hypotheek voor nieuwbouw

De hypotheek voor een nieuwbouwwoning is een lening voor een huis dat nog moet worden gebouwd. Hiervoor heb je een bouwfinanciering nodig voor het financieren van de nieuwbouwwoning. Als je voor een nieuwbouw een hypotheek gaat afsluiten, zal er geen onderscheid worden gemaakt in de hoogte van de hypotheekrente. Alle hypotheekverstrekkers, op Nationale Nederlanden na, hanteren dezelfde rentetarieven voor nieuwbouwwoningen en bestaande huizen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de hypotheekrente, omdat alle nieuwbouwwoningen volgens de huidige duurzaamheidseisen worden gebouwd.

Maximale hypotheek voor nieuwbouwwoning

De maximale hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het afhankelijk van jouw inkomen. Als jij een hoger inkomen hebt, kun je namelijk meer maandlasten betalen. Ten tweede moet je rekening houden met alle financiële verplichtingen. Als jij bijvoorbeeld een hoge studieschuld hebt, zou jouw inkomen niet genoeg zijn om een hypotheek voor nieuwbouw af te sluiten. Andere voorbeelden van financiële verplichtingen zijn: partneralimentatie en doorlopende krediet. Daarnaast is de marktwaarde bepalend voor de maximale hypotheek voor nieuwbouw. Vanaf 2018 mag de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. De marktwaarde van een nieuwbouw bestaat over het algemeen uit:

Koop-/aanneemsom (inclusief grond)

Dit is een koop-/aanneemovereenkomst. Je koopt immers de grond en je sluit de deal met de aannemer van het nieuwbouwproject. Je betaalt voor het bouwplan de koop-/aanneemsom aan de aannemer van de nieuwbouwwoning. De complete koop-/aanneemsom wordt in de markwaarde meegenomen.

Meerwerk

Dit zijn extra werkzaamheden buiten het standaard bouwplan. Deze werkzaamheden kunnen door de aannemer worden verricht, zodat jouw woning op jouw wensen aansluit. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van stopcontacten of het vastleggen van de leidingen. Door de veranderingen aan jouw huis zal de marktwaarde hoger worden. Dit betekent dat je het in de financiering van de hypotheek kunt meenemen. Als het meerwerk meer dan 20% van de koop-/aanneemsom is, moet je taxatie betalen aan de hypotheekverstrekker. In dit geval is de waarde van de taxatie bepalend voor de marktwaarde van jouw nieuwbouwhuis.

Renteverlies tijdens de bouw

Renteverlies is het verlies tussen de rente die je aan de hypotheekaanbieder betaalt en de rente die je op jouw bouwdepot krijgt. Het is noodzakelijk om dit in de financiering van jouw hypotheek mee te nemen, omdat je op deze manier de dubbele woonlasten opvangt. De renteverlies tijdens de bouw van jouw woning mag voor maximaal 4% van de koop-/aanneemsom plus meerwerk mee worden gefinancierd.

Voorwaarden

Als je voor een nieuwbouw een hypotheek gaat afsluiten, word je aangeraden om rekening te houden met de volgende eisen:

Geldigheid van hypotheekrente

Het is noodzakelijk om een hypotheekrente met een lange geldigheid te hebben voor de financiering van een nieuwbouwwoning.

Bouwdepot

Doordat je hypotheeksom in een bouwdepot stort, zal je niet de volle pond aan hypotheekrente betalen voor het gedeelte van de hypotheek die je niet gebruikt. Ook krijg je rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. Daardoor kun je het hypotheekbedrag in verschillende fases en tegen een lage maandlast gebruiken. Hiermee kan jouw woning worden gebouwd.

Tips voor nieuwbouwwoning

Ben je benieuwd naar de laatste tips voor een nieuwbouw hypotheek? Lees verder om meer te weten over de tips voor een nieuwbouwwoning.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheek bij ouders

Lees artikel

Hypotheekrente vastzetten

Lees artikel

Hypotheek voor ZZP'ers

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen