Als er een lage hypotheekrente is, hoor je van iedereen dat je zo snel mogelijk een hypotheek moet afsluiten. Je zou immers hele lage maandlasten betalen, waardoor je meer geld overhoudt voor leuke dingen. Niettemin kun je het beste geen overhaaste beslissingen nemen, omdat een laagste hypotheekrente niet gelijk staat aan voordelige hypotheken. Sterker nog, je zou tegen een aantal valkuilen lopen.

Een hypotheek met een (te) lange rentevaste periode

Als er sprake is van de laagste hypotheekrente, kiezen steeds meer mensen voor een langere rentevaste periode. Over het algemeen is dit 10 of 20 jaar. Dit is niet zo gek, omdat jouw maandlasten in deze periode niet of nauwelijks stijgen. Niettemin is dit niet altijd de beste oplossing. De hoogte van de rente die je betaalt, is immers gelijk aan de duur van de rentevaste periode. Met een rentevaste periode van 15 jaar betaal je dus meer rente dan een rentevaste periode van 10 jaar. Dit zou natuurlijk geen probleem zijn als jij de volledige rentevaste periode volmaakt. Als je binnen een aantal jaren gaat verhuizen, is het een beter idee om een hoger rentepercentage te betalen.

Geen rekening houden met hypotheekvoorwaarden

Als er online hypotheken worden vergeleken, houdt iedereen alleen rekening met de hoogte van de hypotheekrente. Alle huizenbezitters willen namelijk de laagste rente hebben. Toch kunnen jij en alle anderen het beste de hypotheekvoorwaarden doornemen. Een goede hypotheekverstrekker heeft niet alleen een lage hypotheekrente, maar ook voorwaarden die bij jouw situatie passen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch aanpassen van de risicoklasse en de mogelijkheid om jouw hypotheek over te sluiten. Daardoor zal de rente hoger zijn, maar je betaalt gedurende de complete looptijd minder lasten betalen.

Hypotheek oversluiten voor laagste hypotheekrente

Stel, je hebt vijf jaar geleden jouw hypotheek tegen een rente van 5% afgesloten en jij wilt graag van de laagste rente profiteren. Wat kun je allemaal doen? In dit geval kun je jouw hypotheek oversluiten en een andere hypotheekverstrekker kiezen. Toch is dit niet altijd mogelijk. Als jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen, moet je namelijk een boeterente betalen. Dit is vooral nadelig bij bankspaarhypotheken.

Maximale hypotheek afsluiten

In principe zou je denken dat zo veel mogelijk hypotheek krijgen geen nadelen heeft, maar dit is niet het geval. Hieronder worden deze op een rijtje gezet.

Hoge schulden voor een lange periode

Ten eerste moet je uiteindelijk alles terugbetalen. Dit betekent dat je misschien langer dan 30 jaar schulden moet afbetalen.

Verantwoordelijk voor alle bijkomende kosten

Ten tweede betaal je voor alle bijkomende kosten. Als je jouw eigen geld inlegt, zal je minder geld hoeven te lenen.

Hoge maandlasten bij lange rentevaste periode

Een ander nadeel heeft te maken met de lage rente. Als jij bijvoorbeeld voor een rentevaste periode van maximaal 10 jaar kiest, wordt er bij de berekening van jouw hypotheek rekening gehouden met een stijgende rente. Hierbij gaat men van een toetsrente van 5% uit. Bij rentevaste periodes die langer dan 10 jaar zijn, is dit niet het geval. Als de rente tegen die tijd zijn gestegen en jij een maximale hypotheek hebt afgesloten, zou je hele hoge maandlasten moeten betalen.

Toekomstplannen

Ook is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke situatie. Als jij bijvoorbeeld van winkelen houdt en graag op vakantie gaat naar exotische plekken, kun je het beste een relatief goedkope hypotheek afsluiten. Je zult immers lagere maandlasten betalen. Daarnaast is het handig om rekening te houden met jouw toekomstplannen als je voor de laagste rente gaat. Indien je in de toekomst meer geld gaat verdienen, is het natuurlijk geen probleem om later meer maandlasten te hebben. Echter is dit niet het geval als je minder wilt gaan werken, als jij bijvoorbeeld kinderen krijgt. Dus het is het beste als jij een hypotheek met een lage hypotheekrente kiest.

Extra aflossing op jouw hypotheek

Over het algemeen is de hoogte van de hypotheekrente bijna gelijk aan de spaarrente. Dit betekent dat spaarrente minder waard is bij een lage hypotheekrente. In dit geval zou je jouw spaargeld kunnen gebruiken om extra af te lossen. Daardoor wordt de verhouding tussen de waarde van het huis en jouw hypotheek lager en de hypotheekverstrekker kan de risico-opslag laten vervallen. De enige kanttekening van deze optie is het mislopen van de laagste hypotheekrente. Dus het is erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van sparen of aflossen, voordat je deze keuze gaat maken.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheekrente vastzetten

Lees artikel

Hypotheek voor ZZP'ers

Lees artikel

Hypotheek bij scheiding

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen