Stel, je hebt in de laatste maanden meer inkomsten dan uitgaven en je wilt graag jouw hypotheekschuld verlagen. In dit geval zou je jouw hypotheek kunnen oversluiten. In de meeste gevallen moet je een boeterente betalen. Toch zijn er gevallen, waarin je boetevrij kunt aflossen. Dit is het aflossen van jouw hypotheek met het maandelijks vastgestelde aflossingsbedrag. Het bedrag dat je boetevrij mag aflossen is over het algemeen een percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag. Dit wordt elk jaar vastgesteld en het ligt bij alle hypotheekverstrekkers tussen 10 en 20 procent. Maar, aan welke eisen moet je voldoen om boetevrij af te lossen? En, wat zijn de voordelen van boetevrij aflossen?

Wanneer kun je boetevrij aflossen?

Wil je graag boetevrij aflossen? Dan moet je volgens de opgestelde hypotheekakte aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Einde van rentevaste periode
  • Verkoop van jouw woning
  • Executieverkoop van jouw woning
  • Tenietgaan van jouw huis
  • Uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering
  • Dagrente is hoger dan contractrente

Voordelen

Geen boeterente betalen biedt jou ontzettend veel voordelen. Hieronder worden ze allemaal op een rijtje gezet.

Sneller eigenaar van jouw huis

Als je jouw hypotheek eerder gaat aflossen, zal je sneller eigenaar worden van jouw woning. Daarnaast zal je minder restschuld hebben, als je lagere maandlasten betaalt en geen hypotheekschild meer hebt. Verder heb je bij waardedalingen van jouw huis minder snel een restschuld als je jouw huis verkoopt.

Geen tot weinig vermogensbelasting betalen

Indien de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente, zou je kunnen overwegen om sneller af te lossen. Als gevolg daarvan heb je ook minder vermogen voor Box 3. Dit is alleen voordelig als je jouw spaarvermogen minstens €24.4437 is. Wil je dit allemaal goed berekenen? Dan moet je jouw netto rente, die je voor jouw hypotheek betaalt, met die van jouw spaarrekening vergelijken.

Minder hypotheekrente betalen

Bij een lagere hypotheek hoef je je ook minder zorgen te maken over eventuele hogere hypotheekrente bij het verlengen van jouw hypotheek. Bovendien zal je minder kosten als je over een lager inkomen beschikt. Zo zal je je minder zorgen hoeven te maken wanneer je bent gepensioneerd.

Geen inkomstenbelasting over eigen woning

Dankzij Wet Hillen zou je ook geen inkomstenbelasting over jouw eigen woning meer betalen. Je zult immers een lagere hypotheek hebben. Daardoor is het aflossen (van het grootste deel van) de hypotheek voordeliger dan voor de ingang van deze wet.

Nadelen

Niettemin is er een aantal kanttekening als je geen boeterente gaat betalen. Hieronder staan alle nadelen vermeld van boetevrij aflossen.

Lagere belastingaftrek

Doordat je meer gaat aflossen, zal je minder hypotheekrente hoeven te betalen. Daardoor neemt jouw hypotheekrenteaftrek af en je zult niet optimaal van de fiscale voordelen profiteren.

Boeterente

Los je meer af dan het boetevrije bedrag? In dit geval zal je een boeterente moeten betalen. Als je deze kostenpost wilt vermijden, word je aangeraden om naar de hypotheekvoorwaarden te kijken en het is handig om naar jouw hypotheekverstrekker te gaan. Op deze manier weet je alle eisen waaraan je moet voldoen om boetevrij af te lossen.

Extra inkomstenbelasting

Heb je een (bank)spaarhypotheek, beleggingshypotheek of levenhypotheek afgesloten? Dan kun je aan het einde van de hypotheekperiode meer inkomstenbelasting betalen. Bij deze hypotheekvormen bouw je immers een tegoed op via premiebetaling, zodat je aan het einde van de looptijd van de hypotheek alles kunt afbetalen. Als het eindbedrag van het opgebouwde bedrag hoger is dan het overgebleven hypotheekbedrag, dan moet je inkomstenbelasting betalen over het verschil.

Geen zekerheid bij financiële tegenvallers

Als je in een aantal maanden meer aflost, zal je over minder inkomsten beschikken voor jouw persoonlijke uitgaven. Dit is vooral het geval als je na een aflossing minder spaargeld overhoudt. Je zult immers minder inkomsten hebben voor grote uitgaven, zoals een auto. In dit geval moet je een lening afsluiten voor consumptieve zaken. Hierbij is de rente hoger dan die voor een hypotheek en je mag dit niet voor de belastingen aftrekken.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Execution-only hypotheek

Lees artikel

De risico's van een aflossingsvrije hypotheek

Lees artikel

Rentevaste periode loopt af! Wat moet je doen?

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen