Weet je nog niet hoe je jouw aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen? Maak je geen zorgen, want je bent niet de enige. Deze hypotheekvorm was tot 1 januari 2013 erg populair, omdat je geen aflossing betaalt. Jouw maandlasten bestaan alleen uit hypotheekrente. Ook profiteer je optimaal van hypotheekrenteaftrek. Toch moet je aan het einde van de looptijd de complete hypotheekschuld in een keer aflossen. Wat kun je allemaal doen voor het aflossen van jouw aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek aflossen? Volg deze tips!

Als je jouw aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen, kun je eerst alle opties doornemen. Er zijn immers verschillende mogelijkheden om jouw hypotheek af te lossen. Hierbij kun je je aan de volgende vuistregel houden: hoe langer het tot de einddatum duurt, hoe groter de kans dat je zonder problemen de hypotheek kunt afbetalen. Hieronder geven we jou handige tips voor het aflossen van jouw aflossingsvrije hypotheek.

1) Snel beginnen met aflossen

Als je de einddatum van de aflossingsvrije hypotheek nog niet in zicht is, kun je het beste meteen beginnen met aflossen. Hierbij word je aangeraden om een goed aflossingsvrije schema op te stellen. Zo kun je elk jaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met jouw hypotheekadviseur, zodat je makkelijk jouw aflossingsvrije hypotheek kunt aflossen.

2) Jouw huis verkopen

Als je niet genoeg spaargeld hebt om jouw aflossingsvrije hypotheek af te betalen, kun je overwegen om jouw woning te verkopen en jouw hypotheek met overwaarde te verkopen. Daarna kun je een kleinere woning kopen en je kunt daarvoor een nieuwe hypotheek afsluiten. Hierbij kun je het beste niet tot het laatste moment wachten, omdat het moeilijk kan zijn om een nieuw huis te vinden. Bovendien zijn hypotheekverstrekkers streng met mensen boven een bepaalde leeftijd. Dit is vooral handig als de afloopdatum na jouw pensioen valt.

3) In een keer jouw aflossingsvrije hypotheek aflossen

Over het algemeen zou je 30 jaar lang iedere maand een bedrag apart zetten om jouw hypotheekschuld af te lossen. Toch kan dit veel mensen heel moeilijk zijn, omdat je over een enorm vermogen moet beschikken. Als je bijvoorbeeld over een enorme spaarrekening beschikt of een erfenis ontvangt, is een aflossingsvrije hypotheek aflossen geen probleem.

4) Nieuwe lening afsluiten voor aflossingsvrije hypotheek

Tegenwoordig kiezen veel mensen om een nieuwe financiering te vinden voor een aflossingsvrije hypotheek. In dit geval sluit je een nieuwe hypotheek af waarmee je jouw oude hypotheek afbetaalt. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal kanttekeningen. Zo mag je vanaf 2018 maar 100% van de woningwaarde lenen. Daarnaast zijn hypotheekverstrekkers strenger ten opzichte van consumenten na hun 56ste levensjaar. Deze mensen gaan immers minder werken en hun pensioen is lager dan het volledig inkomen. Verder krijg je na 30 jaar geen hypotheekrenteaftrek meer.

5) Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Daarnaast kun je jouw aflossingsvrije hypotheek oversluiten. Hierbij mag je 50% van jouw aflossingsvrije hypotheek naar een nieuwe lening meenemen. Daardoor ben je verplicht om het andere deel tussentijds af te lossen. Verder heb je de mogelijkheid om een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek over te sluiten. Daarbij word je aangeraden om rekening te houden met de bijkomende kosten.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Execution-only hypotheek

Lees artikel

Hypotheek berekenen voor ZZP'ers

Lees artikel

Boetevrij aflossen

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen