Als je voor het eerst een hypotheek gaat afsluiten, zijn er verschillende inkomstenbronnen om alles te financieren. Aan de ene kan kun je meteen naar de bank gaan, waar je al een klant bent. Daar word je geattendeerd door de personeelsleden met wie je jarenlang overlegt. Aan de andere kant kun je dicht bij huis blijven. Jouw ouders kunnen immers garant staan voor het uitlenen van geld, zodat jij jouw droomwoning hebt. Daardoor zou je geen schulden hoeven te maken. Daarnaast kun je de rente op de lening van jouw ouders van jouw belasting aftrekken. Kortom, een hypotheek bij jouw ouders afsluiten is erg voordelig. Maar, hoe gaat het op zijn werk? En wat zijn de voorwaarden die erbij horen?

Een hypotheek bij ouders afsluiten? Dat brengt altijd risico's!

De woning die jij met het geleende bedrag van jouw ouders betaalt, komt op jouw naam te staan. Jouw ouders zouden garant staan, omdat ze deze lening met hun eigen vermogen kunnen financieren. Hiervoor kunnen ze ook de overwaarde van hun huis gebruiken. Als jij de hypotheek niet meer kunt terugbetalen, kunnen jouw ouders in de problemen komen, waardoor ze misschien hun huis moeten verkopen.

Als je onzeker bent over de financiering van een hypotheek door jouw ouders, zou je het ontbrekende deel bij de bank afsluiten. Hierbij is het extra belangrijk om te weten of je de maandlasten kunt opbrengen. Indien dit niet het geval is, zal je geen extra lening bij jouw hypotheekverstrekker kunnen afsluiten. Je moet aan deze partij aantonen dat jij dit kunt veroorloven.

Hypotheekrenteaftrek

Als jouw ouders garant staan en een hypotheek wilt afsluiten, kun je net als bij een normale hypotheek in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Hierbij moet je wel de lening voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de woning gebruiken.

Terug schenken van rente

Daarnaast zouden jouw ouders de rente kunnen terug schenken. Vanaf 2017 mag je maximaal €6.000 aan rente ontvangen van jouw ouders. In dit geval moeten de schenking en rente als afzonderlijke betalingen worden behandeld en ze moeten niet met elkaar worden verrekend.

Notaris en documenten

Als jouw ouders garant staan voor de hypotheek van jouw woning, is het niet noodzakelijk om bij de notaris langs te gaan. Je kunt al het papierwerk onderling afsluiten. Niettemin is het aangeraden om een notariële akte op te laten stellen. Jouw ouders zullen immers zeker zijn over de terugbetaling van de lening bij bijvoorbeeld onverwachte gebeurtenissen, zoals een scheiding. Indien de notaris een akte opstelt, zal hij de volgende zaken opnemen: hoofdsom, looptijd en rente. Daarnaast zal hij de manier van terugbetaling beschreven en de duur van de rentevaste periode vermelden. Verder wordt er geschreven dat het om een niet-opeisbare lening gaat en dat de voorwaarden bij een echtscheiding veranderen.

Wil graag weten of jij een hypotheek bij jouw ouders kunt afsluiten? Of wil je graag meer informatie hebben? In dit geval raden we jou aan om contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur. Deze persoon kan je ook meer vertellen over aanvullende leningen, zoals de starterslening en Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheekrente vastzetten

Lees artikel

Hypotheek nieuwbouw tips

Lees artikel

Hypotheek berekenen voor ZZP'ers

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen