Maandlasten
Voordat je de berekeningen van de maandlasten voor jouw hypotheek gaat doen, is het aanbevolen om alle kostenposten te kennen. Rente en aflossing zijn namelijk niet de enige lasten waarmee je rekening moet houden. Naast deze twee kostenposten kunnen jouw maandlasten uit premies voor overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekeringen. Daarnaast kunnen gemeentelijke belastingen en heffingen, eigenwoningforfait, onroerendzaakbelasting, onderhoud aan de woning en waterschapsbelasting bestaan. Bij het berekenen van de maandlasten moet je rekening houden met de hypotheekvorm die je hebt gekozen. Deze bepaalt namelijk de kostenposten die je moet meenemen en de verhouding tussen aflossing en rente gedurende de looptijd van de hypotheek.
Bruto en netto maandlasten
Bij het berekenen van maandlasten voor jouw hypotheek houd je rekening tussen bruto en netto maandlasten. De bruto maandlasten zijn de kosten aan aflossing en rente die je aan jouw hypotheekverstrekker betaalt. De netto maandlasten zijn de kosten na de aftrek van de inkomstenbelastingteruggave op basis van de verrekende hypotheekrente.
Wat heb je allemaal nodig voor het berekenen van de maandlasten?
Voor het maken van berekeningen van de maandlasten heb je de hoogte van jouw brutojaarinkomen nodig. Daarnaast moet je de hypotheekvorm aangeven die je graag wilt hebben. Dit bepaalt immers de verhouding van aflossing en rente in de looptijd van de hypotheek. Verder kun je in de meeste gevallen jouw leeftijd en de hoogte van de huisprijs, die je voor ogen hebt, aangeven.
Fiscale voordelen bij het berekenen van maandlasten voor jouw hypotheek
Bij het berekenen van de maandlasten zou je op belastingteruggave kunnen rekenen. Dit is wanneer de ingehouden inkomstenbelasting hoger is dan het werkelijk bedrag dat je aan de Belastingdienst schuldig bent.