Stappen voor het afsluiten van een hypotheek

Doordat het afsluiten van een hypotheek maanden of zelfs jaren kan duren, is het belangrijk om alle stappen te kennen. Hieronder zetten we de belangrijks stappen die jij neemt om de financiering voor een woning te vinden.

1) Oriëntatie op persoonlijke situatie

Voordat je de beslissing neemt om een huis te zoeken, is het handig om een beeld te hebben van financiële situatie. Daarbij kun je je gaan oriënteren over de volgende aspecten van een hypotheek:

  • Maximale hypotheek
  • Hypotheekrente
  • Hypotheekvormen
  • Maandlasten

In eerste instantie zou je eerst de maximale hypotheek berekenen, maar je kunt het beste acceptabele maandlasten bepalen op basis van jouw persoonlijke situatie. Ook kun je nadenken over de periode, waarvoor je de rente vast wilt zetten. Hierbij word je aanbevolen om rekening te houden met de hoogte van jouw inkomen en de ontwikkeling daarvan in bijvoorbeeld de komende 20 jaar. Dit moet je ook doen met de samenstelling van het gezin en bijbehorende lasten.

2) Kiezen van hypotheekadviseur

Wanneer je de hypotheekvorm voor jouw woning hebt gekozen, kun je op zoek gaan naar een afhankelijke of onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je graag het advies van een bank wilt hebben, kun je alleen de hypotheken kiezen van deze financiële instelling. Indien je een onafhankelijk hypotheekadvies wilt krijgen, heb je een uitgebreide keuze van hypotheken. Daarbij wordt er in samenwerking met een hypotheekadviseur een lening op maat gekozen. Je bezoekt een adviseur als je jouw droomhuis hebt gevonden, wanneer je een bod hebt gedaan of nadat dit is geaccepteerd. Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je een van de volgende vormen van advies kiezen:

Traditioneel advies

Dit is het advies dat je van een adviseur bij een bank of tussenpersoon krijgt.

Execution-only

Hierbij is er niet echt sprake van een advies, omdat je zelf jouw hypotheek regelt. Bij een execution-only hypotheek ben je wel verplicht om een kennis- en ervaringstoets af te leggen. Toch moet je je afvragen of een execution-only hypotheek verstandig is, want je bent verantwoordelijk voor alle eventuele misstappen.

Online hypotheekadvies

Bij dit advies heb je online contact met een hypotheekadviseur. Hierbij word je geadviseerd om zo veel mogelijk aspecten van jouw hypotheek van te tevoren te bepalen. Op deze manier kun je immers kosten besparen voor jouw hypotheekadvies.

3) Keuze voor hypotheekvorm

Nadat je kennis hebt gemaakt met de hypotheekadviseur, kunnen jullie in bijvoorbeeld een gratis inventarisatiegesprek de aspecten van de hypotheken bespreken die jij voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekvorm, extra verzekeringen, budget en toekomstplannen. Aan de hand van onder andere deze gegevens zal hij met een aantal offertes komen die op jouw wensen aansluiten.

4) Bespreking van hypotheekoffertes

Als je tevreden bent over de hypotheekadviseur, kan hij een begin maken met de aanvraag van de hypotheekofferte. In deze offerte vind je onder andere het hypotheekbedrag, de kosten, het rentepercentage, de voorwaarden en de maandlasten. Vervolgens nemen jij en jouw hypotheekadviseur de offerte door, zodat je geen twijfels hebt. Ondertussen moet je ook contact opnemen met een taxateur. De bank wil immers weten wat het huis waard is. Dit is echter niet altijd nodig bij een nieuwbouwwoning. Naast de taxatie kun je een aanvraag doen voor een bouwkundige keuring. Indien je dat als ontbindende voorwaarde in jouw koopcontract hebt opgenomen, kun je de woning niet kopen als er veel achterstallig onderhoud is. Daarna teken jij de offerte en later ga je de gevraagde hypotheekpapieren verzamelen. Verder stemt de hypotheekadviseur de getekende hypotheekofferte en de documenten, die erbij horen, af met de bank. Dan moet je wachten totdat de bank de aanvraag goed heeft gekeurd voordat je jouw hypotheek kunt afsluiten.

5) Financiële afhandeling bij de notaris

Indien de bank akkoord is gegaan met de hypotheekofferte, kun je een afspraak gaan maken met jouw notaris. Doordat je uit verschillende notarissen kunt kiezen, word je aangeraden om de verschillende tarieven van deze organisaties te vergelijken. Als je eigen geld voor de financiering gaat inleggen, word je aanbevolen om met de notaris de datum af te spreken wanneer dit binnen moet komen. Nadat jouw hypotheek bij de notaris is afgehandeld, is het een tip om de volgende acties te volgen:

  • Kijk of alle verzekeringen op orde. Dit geldt vooral voor de woonhuisverzekering (opstal) of de inboedelverzekering.
  • Zorg dat je genoeg geld op de rekening hebt op de dag van de maandelijkse incasso.
  • Aanvragen of aanpassen van jouw Voorlopige teruggave bij de Belastingdienst.

6) Hypotheek onderhouden met adviseur

Nadat je de administratie voor jouw hypotheek met de notaris hebt afgehandeld, kun je eens per jaar even goed kijken of de lening bij jouw situatie past. Bij grote veranderingen in jouw gezin en inkomen kun je beslissen om jouw hypotheek aan te passen. Hiervoor word je geadviseerd om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur. In een oriëntatiegesprek kan er worden of aanpassing nodig is. Op deze manier zorg je dat de hypotheek altijd bij jouw persoonlijke situatie en wensen past.

Handige tips bij jouw hypotheek afsluiten

Als je binnenkort een adviesgesprek hebt met jouw hypotheekadviseur, kun je het beste de benodigde documenten verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan: het pensioenoverzicht, salarisstrook, legitimatiebewijs, bewijsstukken van eigen vermogen en eventuele leningen, het koopcontract, het taxatierapport en een bewijs van overlijdensrisicoverzekering. Wil je graag alle documenten weten die je moet aanleveren? En zou je alle bovenstaande stappen nog een keer rustig willen doornemen? Neem hem door op jouw gemak en kies de hypotheek die bij jou past.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheek bij ouders

Lees artikel

Boetevrij aflossen

Lees artikel

Hypotheekrenteaftrek

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen