Een ZZP'er zijn is enigszins voordelig. Aan de ene kant kun je jouw eigen bedrijf opbouwen en je bepaalt de klussen die wel en niet worden aangenomen. Zo kun je zelf beslissen wanneer je op vakantie wilt gaan. Aan de andere kant zijn jouw inkomsten niet altijd stabiel. Daarom hanteren hypotheekverstrekkers verschillende eisen om een hypotheek voor ZZP'ers te berekenen. Maar, welke regels volgen ze allemaal zodat jij een voordelige hypotheek voor ZZP'ers kunt afsluiten?

Hypotheek berekenen voor ZZP'ers

Als jij een tijdelijk of vast contract hebt, is jouw salaris heel duidelijk. Toch is dit anders bij zelfstandige ondernemers, omdat ze drie loonstroken uit de laatste drie jaren en een werkgeversverklaring nodig hebben. Hieronder geven we aan hoe jij een ZZP hypotheek kunt berekenen.

1) Overzicht van de cijfers uit de laatste drie jaren

Het kan heel moeilijk om een hypotheek voor ZZP'ers af te sluiten. Doordat jij afhankelijk bent van het aantal opdrachten per maand, loop je meer risico's dan mensen die in loondienst zijn. Om deze reden moet je jouw hypotheekverstrekker van jouw financiële draagkracht overtuigen. Hiervoor laat je de cijfers van de afgelopen drie jaar zien. Indien je in deze periode genoeg geld voor een hypotheek hebt verdiend, is de kans op het afsluiten van een hypotheek voor ZZP'ers groot.

2) ZZP Hypotheek berekenen

Als jij de cijfers van de laatste drie jaar hebt aangeleverd, kun je samen met jouw hypotheekverstrekker de ZZP hypotheek berekenen. Eerst neemt de bank het gemiddelde van de nettowinst van de drie jaar als toetsinkomen. Jouw nettowinst is de winst na de aftrek van belastingen en dit wordt als fiscale winstberekening op jouw aangifte inkomstenbelasting weergegeven. Aan de hand daarvan kun jij de hypotheek berekenen voor ZZP'ers. Als jouw winst in het laatste jaar lager is dan het gemiddelde, wordt het laagste bedrag als jouw toetsinkomen beschouwd.

Voorbeeld

Stel dat jij in de afgelopen drie jaren de volgende winst hebt gemaakt:

Jaar 1: €30.000

Jaar 2: €50.000

Jaar 3: €10.000

Gemiddeld inkomen: (€30.000 + €50.000 + €10.000) / 3 = €30.000

Doordat jouw winst in het laatste jaar lager is dan het laatste bedrag van de twee jaar ervoor (€30.000), wordt het laagste bedrag (€10.000) als toetsinkomen gebruikt. Op basis daarvan wordt jouw maximale hypotheek berekend.

Aanvullende voorwaarden

Naast deze cijfers heb je ook een prognose nodig die door een accountant wordt opgesteld. Dit is een verwachting van jouw winst in het komende jaar. Als deze prognose lager is dan de gemiddelde winst, is de kans groot dat de hypotheekverstrekker met het lagere inkomen rekent. Indien dit niet het geval is, hoef je je geen zorgen te maken. Verder hanteren hypotheekverstrekkers hun eigen aanvullende voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld bij een aantal banken aangiftes en aanslagen van de inkomstenbelasting van de afgelopen jaren aanleveren.

Complete waarde van jouw woning

Vanaf 2018 mag je 100% van de woningwaarde lenen. Daarnaast moet je alle bijkomende kosten uit eigen zak betalen. Dit is ook het geval als je op basis van jouw inkomen meer kunt lenen.

Makkelijk hypotheek voor ZZP'ers afsluiten

Tegenwoordig zijn er steeds meer banken die soepel zijn met het afsluiten van een hypotheek voor ZZP'ers. Hierbij mag je niet hele winst uit jouw onderneming gebruiken. Als je een jaarrekening hebt, bestaat jouw toetsinkomen uit 75% van de winst. Heb je twee jaarrekeningen en wil je graag een hypotheek berekenen voor ZZP'ers? Dan wordt er vaak met 90% van jouw gemiddelde winst van die twee jaar gerekend.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheekrente vastzetten

Lees artikel

Beste hypotheekadviseurs

Lees artikel

Rentevaste periode loopt af! Wat moet je doen?

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen