Je wilt graag jouw hypotheek overnemen na een scheiding. Dit vereist veel tijd en energie, omdat er rekening moet worden gehouden met jouw ex-partner. Zo moet je kijken of een hypotheek overnemen financieel verantwoord is, want je moet opnieuw naar de notaris gaan om alle papieren te regelen. Ook moet je samen met jouw ex bepalen of jij in het oude huis blijft wonen en de verdeling van alle goederen. Ben je benieuwd naar handige tips om dit proces zo goed mogelijk te doorlopen? Hieronder vind je alle stappen voor het overnemen van een hypothecaire lening.

Stappen bij een hypotheek overnemen na scheiding

Als je een hypotheek gaat overnemen, zou je de volgende stappen nemen:

1) Bepalen van de waarde van de woning

Allereerst moet je de waarde van jullie oude woning bepalen. Je kunt het beste over de keuze van een taxateur denken bij het uitvoeren van de taxatie. Hierbij word je aangeraden om met jouw ex-partner over de taxatie te overleggen. Jullie moeten immers bepalen of de taxatie bindend is, zodat jullie er geen ruzie over krijgen. Als dit bijvoorbeeld te moeilijk is, kunnen jullie voor twee makelaars kiezen en het verschil ervan als taxatiewaarde te nemen. Verder zou je je kunnen afvragen of een woning in bewoonde staat of leeg moet worden getaxeerd. Een leegstaande woning heeft immers een hogere waarde dan een huis in bewoonde staat. Vervolgens laat je de verkoopprijs, die door een makelaar wordt bepaald, en WOZ-waarde laten bemiddelen. Jullie keuze is afhankelijk van jullie situatie en verstandhouding.

2) Verdeling van taxatie

Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in het jaar, waar je in gemeenschap van goederen bent getrouwd:

Gemeenschap van goederen (getrouwd voor 1 januari 2018)

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de helft van de onderwaarde of de helft van de overwaarde van jou. Dit is ook het geval als de woning voor het huwelijk van één van jullie was.

Beperkte gemeenschap van goederen (getrouwd na 1 januari 2018)

Per 1 januari 2018 moet iedereen in beperkte gemeenschap van goederen trouwen. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd en wil je graag jouw hypotheek overnemen na scheiding? Dan blijft het huis na de echtscheiding van jou, tenzij het anders in jullie huwelijkse voorwaarden staat vermeld.

Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, is een hypotheek overnemen afhankelijk van jullie eigen afspraken en de verdeling van de bezittingen. Is de koopwoning van jou? Dan heb je ook recht op overwaarde. Indien de waarde van het huis in waarde is gestegen door gezamenlijke investeringen, behoort de waardestijging tot jullie vermogen en jullie kunnen de overwaarde delen.

3) Uitkopen van partner

De laatste stap van een hypotheek overnemen is het uitkopen van partner. Hierbij ga je van gemeenschap van goederen uit en je betaalt jouw ex-partner de helft van de overwaarde. Als er sprake is van restschuld, dan moet jouw ex de helft van de onderwaarde betalen.

4) Gebrek aan inkomen

In de meeste gevallen heeft degene die in het huis blijft wonen, niet genoeg geld om de ex-partner uit te kopen. Als je het geld niet hebt, word je aangeraden om met jouw hypotheekverstrekker te overleggen. Jullie kunnen afspreken om de hypotheek te verhogen. Daardoor blijf je in jouw huis wonen en je kunt meteen het deel van de woning betalen, waar de andere persoon recht op heeft.

5) Overleg met jouw hypotheekadviseur

Jouw hypotheekadviseur kan de totale kosten voor jou uitrekenen en de fiscale gevolgen aan jou vertellen. Je moet misschien een boeterente betalen, omdat jullie de hypotheek voor de afgesproken datum aflossen. Of je zou jouw hypotheek oversluiten om van lage hypotheekrente te profiteren. Als je het hypotheekdeel van jouw ex-partner overneemt, moet je dit deel binnen 360 maanden annuïtair aflossen. Daardoor zouden gevolgen zijn voor het aftrekbare deel van jouw hypotheekrente. Indien de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de verhoging van de hypotheek, dan kun jij in jouw huis blijven wonen. Als deze partij niet akkoord gaat, dan zijn jij en jouw ex-partner verplicht om jullie woning te verkopen. Een andere optie is de hypotheek op jullie namen te laten staan. Let op! Als je voor deze optie gaat, ben je op papier verplicht om alle hypotheekgerelateerde zaken samen te bespreken.

6) Akte van verdeling

Als de hypotheekverstrekker akkoord is gegaan, moet je naar de notaris gaan voor de akte van verdeling. In dit document wordt jullie gezamenlijk bezit van het huis ongedaan gemaakt en de woning wordt alleen op jouw naam gezet. Het is altijd verplicht om de akte van verdeling te tekenen als het huis gezamenlijk bezit is. Dit betekent dat de echtscheidingsconvenant onvoldoende is. Dus de akte van verdeling is noodzakelijk om een woning op een naam te zetten en deze bij het kadaster te schrijven.

Handige tips voor overname na scheiding

Is een hypotheek overnemen na scheiding altijd een verstandige keuze? Als je dit doet, betaal je geen overdrachtsbelasting. Daarnaast bespaar je kosten voor verhuizing. Bovendien hoef je geen geld te betalen voor het opknappen en inrichten van het nieuwe huis. Verder zou je praktische redenen kunnen overwegen. Aan de ene kant kunnen kinderen op hun oude school blijven en dezelfde vrienden behouden. Doordat ze zich in een vertrouwde omgeving bevinden, kunnen ze makkelijker opgroeien. Aan de andere kant kan het erg pijnlijk zijn om in het oude huis te blijven. De herinneringen kunnen immers voor een moeilijk moment zorgen.

Help mij op weg!

Op zoek naar een hypotheek voor jouw droomhuis?

"Fijne service van de hypotheekadviseur gekregen die wij in de gids vonden."

Miriam (38)

"Ah. Nu weet ik het verschil tussen aflossingsvrije en lineaire hypotheek."

Faraz (23)

"Gelukkig staan alle eisen vermeld voor het meenemen van mijn hypotheek. Nu kon ik eindelijk met mijn vriend ons droomhuis kopen."

Anja (34)

"Ik keek eerst naar de rente en vervolgens naar alle kosten die erbij komen."

Ruud (25)

"Ik overlegde met mijn vriend en we keken daarna naar het huis dat wij wilden hebben."

Maureen (26)

"Rente is de maatstaf voor het afsluiten van een hypotheek."

Omar (56)

"Ik overleg altijd met mijn adviseur en ja, ik ben hartstikke tevreden over hem."

Edward (27)

Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!

Adviesplan

Eenvoudig en snel de beste hypotheek vinden!

Vind in drie concrete stappen de hypotheek die bij jou past!

1 Oriëntatie

Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.

2 Vergelijk

Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.

3 Ervaar

Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.

Handige tips voor jouw hypotheek

Wat zeggen bezoekers over ons?

Mara (27)

Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!

Carlo (46)

Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.

Waarom Hypotheekadviseur Vergelijk?

Onafhankelijk van commerciële belangen Jouw deskundige en vriendelijke partner in de hypotheekbranche Geniet van gratis persoonlijke begeleiding voor de beste hypotheek Vind de hypotheekadviseur die bij je past!

Hypotheekrente vastzetten

Lees artikel

Valkuilen voor hypotheek met laagste hypotheekrente

Lees artikel

Boetevrij aflossen

Lees artikel

Beste hypotheekadvies

Chaimee (22)

De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.

Katrien (36)

Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.

Sluit de hypotheek af die bij jou past!

Ons adviesplan sluit precies aan op de eisen van de Consumentenbond en Radar.

Bekijk, vergelijk en ervaar

Kijk naar de beste hypotheekadviseur voor jou en kies gezamenlijk voor de hypotheekverstrekker van jouw droomhuis!
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

We werken als onafhankelijke en kritische partner samen met geregistreerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs

We willen graag dat iedereen een hypotheek vindt die het beste bij ze past en we doen dit graag met veel hypotheekadviseurs en persoonlijke begeleiding.
rabobank hypotheekvisie sns dehypotheker aegon dehypotheekshop

Handige links

Keurmerken

keurmerken

Hypotheekadviseur Vergelijk beschikt niet over deze keurmerken. Daarentegen hebben alle gecertificeerde hypotheekadviseurs in de gids deze wel tot hun beschikking. Zie meer

© Hypotheekadviseurvergelijk.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Nieuws | Privacy |

Vrijblijvende offerte

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!

Offerte aanvragen